10+1 Summer Skin Care tips για το 2018!
Σε αυτό το άρθρο θα μοιραστούμε συμβουλές για τη περιποίηση του δέρματος σας φέτος το καλοκαίρι. Ακολουθούν 10+1 summer skin care tips για το 2018!!
Tip 01 – Know your Skin Type
Ποιος είναι ο φωτότυπος του δέρματος σου? Σύμφωνα με την κλίμακα κατά Fitzpatrick υπάρχουν 6 φωτότυποι δέρματος. Ο φωτότυπος αποτελεί ουσιαστικά έναν τρόπο κλινικής αξιολόγησης της ευαισθησίας του δέρματος έναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, βασιζόμενος περισσότερο στο ιστορικό και στην κλινική εικόνα του ασθενούς. Προσδιορίζει έτσι την ικανότητα του δέρματος να εμφανίσει μελάγχρωση ή ερύθημα μετά από την πρώτη έκθεση στον μεσημεριανό ήλιο του καλοκαιριού για 30min. Η ευαισθησία του κάθε ατόμου απέναντι στην ηλιακή ακτινοβολία, ανεξαρτήτως του φωτότυπου, ελαττώνεται με τη σταδιακή έκθεση στον ήλιο λόγω πάχυνσης της επιδερμίδας και σταδιακής αύξησης της μελανίνης.
Π.χ. Ο φωτότυπος I αφορά σε άτομα με ωχρή λευκή επιδερμίδα (κυρίως με κόκκινο χρώμα μαλλιών) που πάντα καίγεται και δεν μαυρίζει ποτέ, με πολλές φακίδες. Αντίθετα, ο φωτότυπος VI αφορά σε άτομα με μαύρη επιδερμίδα που δεν καίγεται ποτέ, χωρίς φακίδες.
Tip 02 – To tan or not to tan
Σύμφωνα με την American Skin Association δεν υπάρχει «υγιές μαύρισμα». Ο ήλιος εκπέμπει ακτινοβολίες τόσο ορατές όσο και αόρατες. Η ορατή ακτινοβολία έχει σημαντική ψυχοδιεγερτική δράση και μας φτιάχνει τη διάθεση. Η υπέρυθρη διεισδύει σε βάθος στην επιδερμίδα και είναι αυτή που μας ζεσταίνει αλλά και αυτή που προκαλεί αγγειοδιαστολή, ερυθρότητα και σε ακραίες περιπτώσεις θερμοπληξία. Η υπεριώδης ακτινοβολία όμως (δηλαδή οι ακτίνες UVA και UVB), ενοχοποιείται για τα ηλιακά εγκαύματα, τη μείωση των φυσικών αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού, την πρόωρη γήρανση και τον καρκίνο του δέρματος.
Πως διαλέγουμε λοιπόν σωστά αντηλιακό? Τι σημαίνουν οι όροι SPF και PPD που διαβάζουμε πάνω στις συσκευασίες? Για να εμποδίσουμε το ηλιακό έγκαυμα αλλά και τη φωτογήρανση είναι απαραίτητη η προστασία μας τόσο από τις UVB όσο και από τις UVA ακτίνες του ήλιου. Ο Δείκτης SPF (Sun Protection Factor – Δείκτης Αντηλιακής Προστασίας) μετρά το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVB. Τα αντηλιακά προϊόντα διακρίνονται σε τέσσερα επίπεδα δείκτη SPF: χαμηλό (6 ως 10), Μέτριο (15 ως 25), Υψηλό (30 ως 50) και Πολύ Υψηλό (50+).
Για παράδειγμα SPF 15 σημαίνει ότι το 1⁄15 των ακτίνων UVB θα φτάσει το δέρμα, θεωρώντας ως δεδομένο ότι το αντηλιακό σας έχει εφαρμοστεί ομοιόμορφα με δοσολογία 2mg/cm2. Με άλλα λόγια, εάν κάποιος θα πάθαινε ηλιακό έγκαυμα χωρίς χρήση αντηλιακού σε 10min έκθεσης στον μεσημεριανό ήλιο, με την εφαρμογή ενός προϊόντος με SPF15, θα αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα για 10×15= 150min.
Ο δείκτης PPD (Persistent Pigment Darkening) ή αλλιώς PA , δείχνει το επίπεδο προστασίας από τις ακτίνες UVA. Ένα αντηλιακό με καλή αναλογία SPF/PPD προσφέρει την βέλτιστη προστασία από τις ακτίνες UV (με άλλα λόγια, προστασία ευρέως φάσματος).
Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι σύμφωνα με την American Academy of Dermatology:
- ο δείκτης προστασίας του αντηλιακού μας πρέπει να είναι το λιγότερο SPF30
- το αντηλιακό μας θα πρέπει να είναι ευρέως φάσματος, αλλά και αδιάβροχο
- η εφαρμογή να γίνεται 15min πριν την έκθεση στον ήλιο
- και να επαναλαμβάνεται κάθε 2 ώρες ή μετά από κολύμβηση ή έντονη εφίδρωση.
Για τις υπόλοιπες οδηγίες προστασίας από τον ήλιο, θα μιλήσουμε στα tips 6 έως 9.
Tip 03 – Sunbathing is not just another bath
Είναι ασφαλές να κάνω σολάριουμ?
Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. ΟΧΙ. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το σολάριουμ υπάγεται στην κατηγορία 1 των καρκινογόνων ουσιών, μαζί με τον καπνό και το πλουτώνιο.
Tip 04 – Vitamin D & Sunlight
Η βιταμίνη D παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην προστασία των οστών, τόσο βοηθώντας το σώμα μας να απορροφήσει ασβέστιο όσο και υποστηρίζοντας τους μύες που απαιτούνται για να αποφευχθούν οι πτώσεις. Τα παιδιά χρειάζονται βιταμίνη D για να χτίσουν ισχυρά οστά και οι ενήλικες για να διατηρήσουν τα οστά και τα δόντια τους δυνατά και υγιή. Οι απαιτήσεις σε βιταμίνη D μετρώνται σε διεθνείς μονάδες (IU). Όσον αφορά στο γενικό υγιή πληθυσμό, ένας ενήλικας έως 50 ετών χρειάζεται 400-800IU την ημέρα, ενώ μετά τα 50 οι ανάγκες αυξάνονται σε 800-1000IU καθημερινά. Υπάρχουν 3 τρόποι πρόσληψης βιταμίνης D: οι τροφές, τα συμπληρώματα διατροφής και ο ήλιος. Το δέρμα μας δημιουργεί βιταμίνη D με τη βοήθεια του ηλιακού φωτός και την αποθηκεύει στο λιπώδη ιστό. Η ποσότητα που παράγει εξαρτάται από την ώρα της ημέρας, την εποχή, το υψόμετρο, τον φωτότυπο του δέρματος, την ηλικία κ.α. Συνεπώς, δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος κανόνας ή χρυσό νούμερο που μας εξασφαλίζει επαρκή παραγωγή βιταμίνης D. Όλα, είναι θέμα ισορροπίας.
Tip 05 – Self-examine your moles
Τι πρέπει να ψάχνουμε σε μία βλάβη του δέρματος? Σύμφωνα με ενημερωτικό φυλλάδιο της ΕΔΑΕ, ελέγχουμε το δέρμα μας μία φορά το μήνα για αλλαγές ή ύποπτες βλάβες με
- Αλλαγή μεγέθους, χρώματος ή σχήματος
- Διαφορετική εμφάνιση από τις υπόλοιπες
- Ασυμμετρία ή ανώμαλα όρια
- Τραχιά αφή ή λέπια
- Παρουσία πολλών χρωμάτων
- Κνησμό
- Αιμορραγία ή αδυναμία επούλωσης
Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από μελανινοκύτταρα. Εντοπίζεται κυρίως στο δέρμα, αλλά μπορεί να εμφανιστεί και στον οφθαλμό, στις μήνιγγες καθώς και σε άλλους βλεννογόνους. Αποτελεί το 3% του συνόλου των καρκίνων, με την επίπτωσή του να αυξάνεται σε παγκόσμιο επίπεδο στους λευκούς πληθυσμούς και κυρίως στις περιοχές όπου άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα εκτίθενται παρατεταμένα στην ηλιακή ακτινοβολία. Στην Ελλάδα, όπως και στις υπόλοιπες μεσογειακές χώρες τα ποσοστά είναι μικρότερα σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κράτη, της τάξης των 4-5 νέων περιπτώσεων ανά 100.000 κατοίκους. Η μέση ηλικία διάγνωσης υπολογίζεται στα 55 έτη, ενώ τα δύο φύλα προσβάλλονται εξίσου. Στους άνδρες ο όγκος εντοπίζεται συχνότερα στη ράχη, ενώ στις γυναίκες στα κάτω άκρα.
Η κλινική εμφάνιση του μελανώματος διαφέρει ανάλογα με τον ιστολογικό τύπο της νόσου, αλλά τα γενικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα ακολουθούν το κανόνα ABCDE και είναι: η ασυμμετρία της βλάβης, τα ασαφή/ανώμαλα όρια, η ποικιλοχρωμία, η διάμετρος > 5mm καθώς και η εξέλιξη της βλάβης με αλλαγές σε σχήμα και μέγεθος.
Tips 06-09: SMART SKIN / SLIP_SLOP_SLAP_&_WRAP
Ανακεφαλαιώνοντας λοιπόν τις συμβουλές για την έκθεση στον ήλιο, θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε τις οδηγίες με τα ακρωνύμια SMART / SKIN / SLIP_SLOP_SLAP_&_WRAP!
- Stay in the shade between 11 and 3: Μείνετε στη σκιά μεταξύ 11πμ και 3μμ
- Make sure you never burn: Σιγουρευτείτε ότι έχετε βάλει αρκετή ποσότητα αντηλιακού
- Always cover up: Χρησιμοποιείτε πάντα το κατάλληλο καπέλο και γυαλιά ηλίου, αλλά και κατάλληλο ρουχισμό
- Remember to take extra care with children: Θυμηθείτε να φροντίζετε ιδιαίτερα τα παιδιά. Τα βρέφη έως 12 μηνών πρέπει να βρίσκονται συνεχώς υπό σκιά.
- Then use factor 30+ sunscreen: Χρησιμοποιείτε αντηλιακό ευρέως φάσματος, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30+
- S – sunscreen (χρήση αντηλιακού)
- K – keep covered up (κάλυψη)
- I – infants and toddlers need extra protection (τα βρέφη και τα νήπια χρειάζονται ιδιαίτερη προστασία)
- N – never allow yourself or your child to burn (μην αφήνετε τον εαυτό σας ή το παιδί σας να υποστεί ηλιακό έγκαυμα)
Το τελευταίο ακρωνύμιο είναι το SLIP_SLOP_SLAP_&_WRAP για το οποίο βλέπετε και το φυλλάδιο του EPA.
Tip 10 – 5 a day / Do it YOUR Way!
Αν θέλαμε να επιλέξουμε την εποχή με τη μεγαλύτερη ποικιλία σε φρούτα και λαχανικά, αυτή θα ήταν σίγουρα το καλοκαίρι! Σύμφωνα με τον ΠΟΥ η ελάχιστη ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι 400gr. Ξεκαθαρίζοντας λοιπόν την έννοια της παραπάνω σύστασης, στόχος μας είναι η κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων των 80gr διαφορετικών φρούτων και λαχανικών καθημερινά. Τα φρούτα μπορεί να είναι φρέσκα, αποξηραμένα ή σε μορφή χυμού, ενώ τα λαχανικά μπορούμε να τα καταναλώσουμε φρέσκα ή κατεψυγμένα, ωμά ή μαγειρεμένα. Έξυπνες λύσεις για να πετύχουμε το στόχο αυτό είναι να προσθέτουμε ψιλοκομμένα φρούτα στο γιαούρτι ή στα δημητριακά πρωινού και να επιλέγουμε σούπα λαχανικών για κυρίως γεύμα ή ορεκτικό. Δοκιμάστε νέους συνδυασμούς στο επόμενο σας smoothie, και μη φοβηθείτε να εντάξετε νέα υλικά στις συνταγές σας!
Tip 10+1 – Keep your skin hydrated!
Υπάρχει τεράστια γκάμα προϊόντων για την ενυδάτωση τόσο του προσώπου όσο και του σώματος στην αγορά. Αυτό όμως που συχνά ξεχνάμε και είναι το σημαντικότερο, οικονομικότερο και ασφαλέστερο μέσο ενυδάτωσης είναι η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Δεν υπάρχει μαγικό νούμερο, οι ανάγκες διαφοροποιούνται ανάλογα με τη δραστηριότητα και τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος. Εάν συνδυάσετε την επαρκή –εκ των έσω- ενυδάτωση με τη διακοπή του καπνίσματος, τον καλό βραδινό ύπνο και την μεσογειακή διατροφή τότε η ενυδατική σας κρέμα θα δώσει αυτό το κάτι παραπάνω που ψάχνετε.
Αναμένω τα σχόλια σας με το ποιο tip σας άρεσε περισσότερο και θα θέλατε να κάνουμε ξεχωριστό βίντεο γι’ αυτό. Καλή συνέχεια στο καλοκαίρι σας!!
References
- Fitzpatrick scale
- American Skin Association – SunSafety
- AADA – Sunscreen FAQs
- WHO – Sunbeds and UV Radiation
- AADA – Indoor tanning
- National Osteoporosis Foundation – Calcium & Vitamin D
- ΕΔΑΕ
- ΕΟΦ – ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΑΝΩΜΑ: ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ
- WHO Healthy diet
- Appealing to Vanity: Could Potential Appearance Improvement Motivate Fruit and Vegetable Consumption?
- Dietary water affects human skin hydration and biomechanics