skip to Main Content
Άυλη συνταγογράφηση: Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής για να πάρει την συνταγή του άυλα

Άυλη συνταγογράφηση: Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής για να πάρει την συνταγή του άυλα

Άυλη συνταγογράφηση

Με την άυλη συνταγογράφηση φαρμάκων, μπορείτε να λαμβάνετε ηλεκτρονικά τις συνταγές σας από τον ιατρό, χωρίς καμία εκτύπωση.

Τι πρέπει να κάνετε:

 1. Συνδεθείτε στο Σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet ή τους κωδικούς που σας έχει δώσει ο οικογενειακός σας γιατρός.
 2. Δηλώστε ότι επιθυμείτε άυλη συνταγογράφηση.
 3. Συμπληρώστε τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου (email) ή τον αριθμό του κινητού σας τηλεφώνου.

Στη συνέχεια, τα στοιχεία των συνταγών σας θα στέλνονται με email ή sms στο κινητό σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άυλη συνταγογράφηση είναι Ας δούμε όμως τα βήματα λίγο πιο αναλυτικά!

Τι πρέπει να κάνει ένας ασθενής για να πάρει την συνταγή του άυλα:

 • Η ιστοσελίδα από την οποία ενεργοποιούμε την άυλη συνταγογράφηση για να μπορεί ο Γιατρός μας όταν γράφει συνταγή στο όνομά μας να μην χρειάζεται να μας την τυπώσει αλλά να μας την στέλνει με sms ή/και email είναι η https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p
 • Την παραπάνω ιστοσελίδα μπορούμε να την βρούμε και ως εξής: gov.gr → Υγεία και πρόνοια → Φάκελλος υγείας → Άυλη συνταγογράφηση
 • Μπαίνουμε με τους κωδικούς του taxisnet και ακολούθως εισάγουμε τον ΑΜΚΑ μας.
 • Θα μας βγάλει σε ένα παράθυρο με τίτλο «Άυλη συνταγογράφηση» που έχει ένα μπλε κουμπί «ενεργοποίηση».
 • Αν το πατήσουμε, κάνουμε check το «επιθυμώ άυλη συνταγογράφηση» και μπορούμε να περάσουμε το email και τον αριθμό του κινητού που θέλουμε να μας έρχονται οι κωδικοί των συνταγών. (Ο αριθμός του κινητού είναι απαραίτητος. Το email δεν είναι απαραίτητο μεν, αλλά καλό είναι να μπαίνει γιατί τότε μας έρχονται πιο αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την συνταγές. Ως αριθμό κινητού και/ή email μπορούμε να βάλουμε και αυτά ενός συγγενικού μας προσώπου.)
 • Μόλις πατήσουμε «αποθήκευση αλλαγών» θα μας έρθει ένα email και αντίστοιχα ένα sms στο κινητό με ένα PIN που πρέπει να εισάγουμε για να αποθηκευτούν οι αλλαγές μας.
 • Μόλις το βάλουμε, και πατήσουμε ΟΚ, είμαστε έτοιμοι.
 • Ο Γιατρός μας μπορεί πλέον να μας στέλνει τις συνταγές μας ηλεκτρονικά. (Δεν χρειάζεται να έχουμε smartphone. Αρκούν και τα παλιά κινητά.)
 • Την παραπάνω διαδικασία την κάνει ο ασθενής μια φορά και ισχύει για πάντα και για όλους τους Ιατρούς που επισκέπτεται.
 • Αν, για κάποιο λόγο, το μετανιώσουμε και θέλουμε πάλι να παίρνουμε την συνταγή μας σε χαρτί, γίνεται: Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και απλώς αποτσεκάρουμε το «επιθυμώ άυλη συνταγογράφηση».
 • Δυστυχώς τα παραπεμπτικά για απεικονιστικές εξετάσεις ή εξετάσεις αίματος εξακολουθούν για την ώρα να πρέπει αναγκαστικά να εκτυπώνονται σε χαρτί.
 • Δυστυχώς επίσης, τα αναλώσιμα όπως π.χ. ταινίες μέτρησης σακχάρου, σκαρφιστήρες κτλ δεν συνταγογραφούνται άυλα, δηλαδή εκτυπώνονται σε χαρτί, αλλά όμως πρόσφατα έγραψε ο ΕΟΠΥΥ ότι αρκεί να δώσουμε τον κωδικό,του παραπεμπτικού αυτού στο φαρμακείο και το φαρμακείο τα εκτελεί.
 • Παιδιά κάτω των 18 ετών που συνήθως δεν έχουν ΑΦΜ, εγγράφονται με τους κωδικούς TAXIS του γονέα που τα έχει ασφαλισμένα πάνω του αλλά όταν ζητείται το ΑΜΚΑ γράφουμε φυσικά το ΑΜΚΑ του παιδιού.
 • Παιδιά άνω των 18 ετών πρέπει να έχουν τους δικούς τους κωδικούς ακόμη και αν παραμένουν προστατευόμενα μέλη (π.χ. φοιτητές).
 • Σύζυγοι που δεν έχουν ΑΦΜ και δηλώνονται στην κοινή φορολογική δήλωση (είναι συχνό, ιδιαίτερα όταν ο ένας σύζυγος δεν έχει καθόλου εισοδήματα) πρέπει να βγάλουν δικούς τους κωδικούς taxisnet ακόμη και αν δηλώνονται ως έμμεσα μέλη στην ασφάλιση.

Το κείμενο αυτό μπορείτε να το προωθήσετε και σε άλλους φίλους σας. Η άυλη συνταγή δεν είναι μόνο ευκολία αλλά κάνει καλό και στο περιβάλλον!

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την άδεια αναδημοσίευσης του κειμένου από τον εξαιρετικό συνάδελφο Αργύρη Αργυρίου, Γενικό/Οικογενειακό Ιατρό στην Καβάλα.

 

Αναλυτικά ο νόμος για την άυλη συνταγογράφηση (Τεύχος A’ 68/20.03.2020)

Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης.

Άρθρο τριακοστό έκτο
Άυλη λειτουργία συστήματος ηλεκτρονικήςσυνταγογράφησης φαρμάκων

1. Για χρονικό διάστημα δύο (2) μηνών από την έναρξη ισχύος της παρούσας, λόγω του κινδύνου περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 και με σκοπό τον περιορισμό της φυσικής επαφής ασθενών και ιατρών και τη διευκόλυνση των ασθενών, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων για την άυλη συνταγογράφηση, η άυλη συνταγογράφηση διενεργείται σύμφωνα με το παρόν. Η άυλη συνταγή και το άυλο παραπεμπτικό διακινούνται και εκτελούνται αποκλειστικά ηλεκτρονικά στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p) που λειτουργεί και διαχειρίζεται η Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε..

2. Ο ασθενής δύναται να συνδέεται στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (https://www.e-syntagografisi.gr/p-rv/p) είτε με τους κωδικούς πρόσβασης στο Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, εφόσον διαθέτει («Είσοδος με ΠΦΥ»), είτε με τη χρήση των κωδικών-διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης (taxisnet) και να δηλώνει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων που του συνταγογραφούνται. Στην περίπτωση αυτή, δηλώνει επίσης υποχρεωτικά τον τρόπο με τον οποίο θα λαμβάνει τις ανωτέρω συνταγές, ο οποίος μπορεί να είναι είτε μέσω μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, καταχωρώντας τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου στο σύστημα, είτε και μέσω μηνύματος (email) στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του, καταχωρώντας στο σύστημα τη διεύθυνση του ηλεκτρονικού του ταχυδρομείου.

3. Στην περίπτωση που ο ασθενής έχει δηλώσει ότι επιθυμεί να λαμβάνει ηλεκτρονικά τις συνταγές φαρμάκων του, μόλις ο ιατρός καταχωρίσει τη συνταγή φαρμάκων του, ο ασθενής ενημερώνεται για την έκδοση της συνταγής με λήψη μηνύματος (sms) στο κινητό του τηλέφωνο, το οποίο περιλαμβάνει τον αριθμό της συνταγής που του συνταγογραφήθηκε (barcode συνταγής) και το χρονικό διάστημα ισχύος της ή και μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του (email) με όλα τα στοιχεία
που περιλαμβάνονται στη συνταγή, ήτοι, ενδεικτικά, αριθμό συνταγής, φάρμακο, διάγνωση και χρονικό διάστημα ισχύος. Η ανωτέρω διαδικασία διενεργείται στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης, στο οποίο συνδέονται οι ιατροί με τους μοναδικούς κωδικούς πιστοποίησής τους. Για κάθε ηλεκτρονική συνταγή καταγράφονται τα στοιχεία του ιατρού που την καταχώρισε, καθώς και η ημερομηνία αυτής.

4. Κατά την εκτέλεση της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής δεν προσκομίζεται στον φαρμακοποιό το φυσικό έντυπο της συνταγής φαρμάκων του ιατρού. Ο φαρμακοποιός ανακτά την άυλη ηλεκτρονική συνταγή εισάγοντας στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον κωδικό της (barcode συνταγής) ή τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.) του ασθενή. Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης συνταγής φαρμάκων με βάση τον αριθμό συνταγής (barcode συνταγής), ο φαρμακοποιός αναζητεί και εκτελεί την άυλη ηλεκτρονική συνταγή φαρμάκων, με βάση τον αριθμό της (barcode συνταγής). Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό του τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του. Στην περίπτωση εκτέλεσης της άυλης ηλεκτρονικής συνταγής φαρμάκων με βάση τον Α.Μ.Κ.Α. του πολίτη, ο φαρμακοποιός εισάγει στο Σύστημα της
Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης τον Α.Μ.Κ.Α. του πολίτη που έχει δηλώσει ότι επιθυμεί άυλη συνταγογράφηση, προκειμένου να αναζητήσει τις ηλεκτρονικές συνταγές του, οι οποίες εκκρεμούν προς εκτέλεση. Το σύστημα αποστέλλει στον πολίτη κωδικό (one-time-password) με μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει για επιβεβαίωση της παρουσίας του. Ο πολίτης γνωστοποιεί τον κωδικό στον φαρμακοποιό, ο οποίος τον εισάγει
στο Σύστημα της Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης και αποκτά πρόσβαση στις προς εκτέλεση συνταγές φαρμάκων του πολίτη. Μόλις ο φαρμακοποιός εκτελέσει τη συνταγή, ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο ή και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει, με τα στοιχεία εκτέλεσης της συνταγής του.

5. Mε κοινή απόφαση των Υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης μπορεί να παρατείνεται ο χρόνος εφαρμογής του κατά τα ανωτέρω έκτακτου και προσωρινού μέτρου λαμβάνοντας υπόψη την πορεία εξέλιξης του φαινομένου του κορωνοϊού COVID-19.

Back To Top