skip to Main Content
Κ.Υ. Αρεόπολης Μάνης: Η εμπειρία μου

Κ.Υ. Αρεόπολης Μάνης: Η εμπειρία μου

“Το παν είναι να προστατεύουμε την διάθεση μας…” είτε είναι το επάγγελμα του γιατρού είτε μία υπηρεσία που προσφέρεις σε επιχειρήσεις και οργανισμούς. Ειδικά στην πρώτη περίπτωση που μιλάμε για ένα κοινωνικό λειτούργημα.

Το κύριο μέλημα μας είναι να μάθουμε να προστατεύουμε τη διάθεση μας. Και τι εννοώ με αυτό? Εξηγούμαι:

Αν θέλεις να μάθεις τα τεχνικά ενός ζητήματος, π.χ. τη παθοφυσιολογία ενός νοσήματος, το θεραπευτικό πρωτόκολλο ή τη διαφορική του διάγνωση, τότε θα το καταφέρεις. Θα μελετήσεις, θα ψάξεις online πηγές, θα πας σε αντίστοιχα συνέδρια και σεμινάρια, θα το βρεις. Αυτό όμως που είναι δύσκολο να βρεις και να διατηρήσεις μέσα στα χρόνια, είναι η διάθεση σου. Με άλλα λόγια το κίνητρο σου, την όρεξη σου, λόγους να αγαπάς αυτό που κάνεις κάθε μέρα και περισσότερο.

Σίγουρα όλοι μας έχουμε συναντήσει ή θα συναντήσουμε δύστροπους ασθενείς, συνάδελφους που δεν είναι συνεργάσιμοι, γιατρούς άλλων ειδικοτήτων που μας φέρονται απαξιωτικά και με κομπλεξισμό, διευθυντές που δεν είναι υποστηρικτικοί και βοηθητικοί, εμπειρίες δηλαδή και καταστάσεις που μας κάνουν να αισθανόμαστε ματαίωση.

Αυτό όμως δε σημαίνει ότι εμείς δε θα το επεξεργαστούμε όλο αυτό που μας συμβαίνει και δε θα προστατεύσουμε τη διάθεση μας, ούτως ώστε στον επόμενο ασθενή, την επόμενη ημέρα να έχουμε τη καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση και την όρεξη για δουλειά βέβαια που απαιτείται. Έτσι, θα καταφέρουμε κάθε ημέρα να είμαστε δημιουργικοί, να μαθαίνουμε, να γινόμαστε καλύτεροι. Καλύτεροι όχι από κάποιον άλλο, αλλά από τον χθεσινό εαυτό μας, αυτό θα πρέπει να είναι το μέτρο σύγκρισής μας.

Στα δύο μου ταξίδια στο Κ.Υ. Αρεόπολης είδα από πρώτο χέρι πως δουλεύει ένας Γενικός Ιατρός που είναι αφοσιωμένος στην επιστήμη και στους ασθενείς του αλλά και δοσμένος στον τόπο που προσφέρει τις υπηρεσίες του. Ένας Γενικός Οικογενειακός Ιατρός αναγνωρισμένος από τη Διεθνή Ιατρική Κοινότητα, που παλεύει σε ένα ακριτικό μέρος, που δεν υπολογίζει χρόνο και ενέργεια όταν πρόκειται για το καλό των ασθενών του. Τον κ. Ανάργυρο Μαριόλη, τον 5-star doctor για το 2019!

Οφείλουμε να είμαστε περήφανοι για την ειδικότητά μας, τη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, μια ειδικότητα με πολλές δυσκολίες στην Ελλάδα, η οποία έχει δυστυχώς μια συγκεκριμένη αντιμετώπιση τόσο από συναδέλφους όσο και από ασθενείς ιδιαίτερα των αστικών περιοχών που υπάρχει πληθώρα γιατρών και δεν έχουν την κουλτούρα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, που υπήρχε από δεκαετίες τόσο στη Δύση όσο και στο Ανατολικό μπλοκ. Εδώ έρχεται και η ευθύνη μας να ενημερώνουμε τόσο τους συναδέλφους όσο και τους ασθενείς μας για το ρόλο μας, τα όρια μας, τη ΠΦΥ. Έτσι, θα πάψουν σιγά σιγά να συγχέουν την έννοια του Γενικού Ιατρού με αυτή του τροχονόμου ή του συνταγογράφου. Είναι υποχρέωση όλων μας ο συνδικαλισμός, η υποστήριξη του εργασιακού και επιστημονικού στάτους μας, η προστασία της αξιοπρέπειας μας.

Η Γενική/Οικογενειακή Ιατρική είναι μια υπέροχη ειδικότητα, μια πολύ απαιτητική και δύσκολη ειδικότητα, με μεγάλη ευθύνη, με πολύ ευρύ πεδίο γνώσεων και πρακτικών δεξιοτήτων, με ποικιλία εργασιακών διεξόδων. Μια ειδικότητα που σου δίνει την εύκαιρα να αναπτύξεις παράλληλα αν έχεις κάποιο ειδικό ενδιαφέρον.

Μπορεί κάποιοι να διαφωνούν με αυτά που λέω, και είναι απόλυτα σεβαστό. Θα με ενδιέφεραν τα σχόλια σας και οι σκέψεις σας, οπότε γράψτε στα comments του βίντεο που ακολουθεί πώς βλέπετε εσείς το όλο θέμα.

 

Στοιχεία Επικοινωνίας Κ.Υ. Αρεόπολης Μάνης

website: blog, Γενικό Νοσοκομείο Λακωνίας

Ταχυδρομική Διεύθυνση: Κέντρο Υγείας Αρεόπολης, Αρεόπολη Λακωνίας, Τ.Κ. 23062

Τηλέφωνα: 2733 – 360011, 2733 – 051242, 2733 – 051259          Fax: 2733 – 360025

e-mail: hcareopolis@gmail.com

 

Back To Top