skip to Main Content
Συμβουλές Διατροφής & Υγείας για το 2019!

Συμβουλές Διατροφής & Υγείας για το 2019!

Εύχομαι σε όλους σας Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο καινούργιος χρόνος, με υγεία πάνω απ’ όλα! Αλλά επειδή όπως θα έλεγαν και οι Τρύπες «εδώ δε πιάνουν οι κατάρες, δε πιάνουν οι ευχές» πάμε να δούμε μαζί ορισμένες συμβουλές υγείας και διατροφής για το νέο έτος! Μετά από την ανάγνωση αυτού του άρθρου θα είστε σίγουρα ένα βήμα πιο κοντά στην ευεξία για το 2019!

Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω από την αρχή ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων. Οι εφαρμογές και τα προϊόντα που θα σας αναφέρω είναι ενδεικτικά των κατηγοριών τους. Είναι στο δικό σας χέρι να κάνετε την δική σας έρευνα αγοράς, και να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει καλύτερα.

Tip #1 – Φάε ό,τι μπορείς να προφέρεις!

Συμβουλές Διατροφής & Υγείας για το 2019!

Υπάρχουν πολλές δίαιτες -ή μάλλον καλύτερα φιλοσοφίες διατροφής- που κυκλοφορούν και υπόσχονται θαύματα. Εγώ δε πρόκειται να σας προτείνω κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο. Αντίθετα, θα σας δώσω απλές συμβουλές με βάση τις οποίες θα διαμορφώσετε μόνοι σας, εύκολα και γρήγορα, ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει τόσο στις θερμιδικές σας ανάγκες όσο και στο τρόπο ζωής σας!

Βήμα 1ο

Εγκαταστήστε στο κινητό σας τηλέφωνο μία εφαρμογή όπως το MyFitnessPal της UnderArmour. Για τους πιο παραδοσιακούς αναγνώστες, η ίδια δουλειά μπορεί να γίνει με λίγο μεγαλύτερο κόπο, με χαρτί και  μολύβι.

Βήμα 2ο

Αγοράστε μία ζυγαριά με ακρίβεια γραμμαρίου.

Βήμα 3ο

Υπολογίστε το Δείκτη Μάζας Σώματος ή αλλιώς το BMI σας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το κατά πόσον κάποιος είναι παχύσαρκος προσδιορίζεται μέσω του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ). Είναι ουσιαστικά ο λόγος του βάρους σε kg προς το τετράγωνο του ύψους σε μέτρα. Π.χ. ένας άντρας 70kg και ύψους 1,75m, έχει ΔΜΣ ίσο με 70 διά του 3.06 (το τετράγωνο του ύψους του δηλαδή) το οποίο μας κάνει περίπου 22.9.

Ο ΔΜΣ είναι ένας αξιόπιστος δείκτης του σωματικού λίπους για τους περισσότερους ανθρώπους και χρησιμοποιείται για να προσδιορίσει κατηγορίες βάρους που μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας. Ο ΔΜΣ δεν είναι ακριβής σε αθλητές και πολύ μυώδεις ανθρώπους (οι μύες ζυγίζουν περισσότερο από το λίπος), καθώς μπορεί να κατηγοριοποιήσει κάποιον σε υψηλότερο ΔΜΣ παρότι έχει υγιή επίπεδα σωματικού λίπους. Επίσης, δεν είναι ακριβής σε εγκύους και θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και σε σωματικά αδύναμους ανθρώπους.

Οι κατηγορίες του ΔΜΣ είναι:

Κάτω απο 18.5 Λιποβαρής
18.5 – 24.9 Κανονικός
25.0 – 29.9 Υπέρβαρος
και πάνω από 30.0 Παχύσαρκος

Εδώ είναι το link από την ιστοσελίδα του Ασκληπιείου Βούλας, ώστε να υπολογίσετε εύκολα και γρήγορα το BMI σας, εφόσον είστε 20 ετών ή μεγαλύτεροι.

Βήμα 4ο

Τοποθετείστε τα βιομετρικά στοιχεία σας στην εφαρμογή και θέστε το μέσο θερμιδικό στόχο της ημέρας.

Βήμα 5ο

Φάε ό,τι μπορείς να προφέρεις! Θα πρέπει να μπορείτε να ονομάσετε τα στοιχεία του πιάτου σας με μία σχετική ευκολία, ακόμα κι αν δεν είστε απόφοιτοι του Χημικού Αθηνών! Προτιμήστε λοιπόν κοτόπουλο με πατάτες και μπρόκολο σαλάτα, κι όχι όξινο γλουταμινικό νάτριο με  εναμμώνιο θειώδες καραμελόχρωμα (ή λαϊκιστή πατατάκια!).

Οι τροφές που βρίσκονται στην πιο απλή τους μορφή είναι σίγουρα περισσότερο θρεπτικές, πτωχές σε νάτριο, λιγότερο κοστοβόρες αλλά και πλούσιες σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία! Αυτό δε σημαίνει ότι θα στερηθείτε τις λιχουδιές αλλά ότι θα βάλετε ένα φρένο στην άκριτη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού. Για ό,τι απορία έχετε και μέχρι το σημείο που μπορώ να φανώ χρήσιμος δίνοντας σας περισσότερες πληροφορίες και τη σχετική βιβλιογραφία, αφήστε το σχόλιο σας, στείλτε μου στη σελίδα μου στο Facebook ή ρωτήστε με σε ένα mail! Για έξυπνες ιδέες για υγιεινά και γρήγορα σνακ, δείτε εδώ το αντίστοιχο άρθρο μου, κι εδώ βίντεο μου.

Tip #2 – Οκνηρία, 1 από τα 7 θανάσιμα αμαρτήματα

Συμβουλές Διατροφής & Υγείας για το 2019!

Συνηθίζω να λέω ότι οι άνθρωποι είναι οι αμαρτίες τους… Μήπως όμως έτσι πιανόμαστε στη φάκα της οκνηρίας? Μάλλον, ήρθε η ώρα να πάρουμε τη κατάσταση στα χέρια μας!

3 εύκολα βήματα για να είσαι πάντα σε φόρμα!

Βήμα 1ο

Πάρε ένα ρολόι παλμογράφο, και φόρα το 24ώρες το 24ωρο!

Όχι μόνο θα μπορείς έτσι να παρακολουθείς τα βήματα που κάνεις μέσα στη μέρα σου, αλλά αφού μάθεις να το χρησιμοποιείς θα σου γίνει απαραίτητο εργαλείο για την άσκησή σου!

Βήμα 2ο

Να έχεις ποικιλία στην άσκησή σου με εναλλαγές αερόβιας και αναερόβιας προπόνησης. Είτε αποφασίσεις να γραφτείς σε γυμναστήριο -και να μη πας μόνο τους 2 πρώτους μήνες!-, είτε θελήσεις να ασχοληθείς με ένα άθλημα, μη ξεχνάς ποτέ τη ποικιλία!

Βήμα 3ο

Χρησιμοποίησε τις ζώνες καρδιακών συχνοτήτων σύμφωνα πάντα με τους στόχους που θέλεις να πετύχεις. Αν και είναι θέμα για να αναλυθεί μόνο του σε άλλο άρθρο, θα πω μόνο ότι  ανάλογα με τους παλμούς που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας, γνωρίζουμε και τι αποτέλεσμα έχει αυτή στο σώμα μας, αλλά και τι ενεργειακά νομίσματα χρησιμοποιεί. Έτσι, υπολογίζοντας τον Μέγιστο Αριθμό Παλμών (ΜΑΠ) ανά λεπτό, ο οποίος είναι 220-την ηλικία μας, για να κάψουμε κυρίως λίπος πρέπει να δουλεύουμε στο 60%-70% του μέγιστου, ενώ για αερόβια προπόνηση και καρδιαγγειακή αντοχή θέλουμε την αερόβια ζώνη στο 70%-80% του μέγιστου.

Βήμα 4ο

Γίνε το καλό παράδειγμα για τους γύρω σου! Τι καλύτερο δώρο από το να δώσεις την αφορμή σε κάποιον που αγαπάς να ασχοληθεί με το σώμα του με κάτι εύχρηστο και εύκολα προσαρμόσιμο στις ανάγκες του?

Tα kettlebells είναι βάρη με μεγάλο εύρος ασκήσεων που συνδυάζουν αερόβια προπόνηση, προπόνηση δύναμης αλλά και ασκήσεις ευλυγισίας. Υπάρχουν τόσο αγωνιστικά όσο και πιο απλά μαντεμένια. Τα στρώματα yoga είναι μία επίσης καλή λύση, ιδιαίτερα για όσους θέλουν λίγη περισσότερη πνευματικότητα στην άσκησή τους.  Κυκλοφορούν σε διάφορα μεγέθη, χρώματα και πάχη ανάλογα με το επίπεδο και τις προτιμήσεις του καθένα. Αν σας αρκεί αυτή η μορφή άσκησης, τότε ένα σωστό στρώμα, μία πολύχρωμη θήκη και η κατάλληλη διάθεση θα σας κάνει τον γιόγκι της χρονιάς!

Όλοι μας βλέπουμε τον κόσμο μέσα από το δικό μας πρίσμα, τη δική μας μικρή φυσαλίδα. Μήπως το 2019 ήρθε η ώρα να σπάσεις τη φούσκα αυτή που έχεις φτιάξει και να πάρεις την υγεία σου στα χέρια σου? Μήπως το 2019 ήρθε η ώρα να ξεκινήσεις δυναμικά έναν νέο τρόπο ζωής? Αυτή τη χρονιά ελάτε κι εσείς σε ένα ταξίδι υγείας και ευεξίας μαζί μου, μέσα από αυτό το website. Κάντε την εγγραφή σας κανάλι μου στο YouTube και πείτε μου τις ιδέες σας για τα επόμενα βίντεο κάτω στα σχόλια, αλλά και στη σελίδα μου στο Facebook!

2019 ευχές για το νέο έτος!!

Back To Top