skip to Main Content
78o Εκπαιδευτικό Μάθημα ΕΕΠΕΑΧ – Κατακλίσεις (Pressure Ulcers)

78o Εκπαιδευτικό Μάθημα ΕΕΠΕΑΧ – Κατακλίσεις (Pressure Ulcers)

Σήμερα, 02.10.2018 παρακολούθησα το 78ο Εκπαιδευτικό μάθημα της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής, Επανορθωτικής & Αισθητικής Χειρουργικής (ΕΕΠΕΑΧ). Το μάθημα διοργανώθηκε με τη συνεργασία των τμημάτων της ΕΕΠΕΑΧ, και είχε ως θέμα τις ΚΑΤΑΚΛΙΣΕΙΣ (pressure ulcers ή bedsores). Η δομή του μαθήματος είχε ως εξής:

Εισαγωγή – Πρωτόκολλα Πρόληψης και αντιμετώπισηςΠ. Φόρογλου
Παθογένεια κατακλίσεων – Συντηρητική αντιμετώπισηΕ. Γκαμάτση
Αλγόριθμος χειρουργικής θεραπείαςΙ. Ματζούκας
Καρκινώματα επί κατακλίσεων και ακτινονεκρώσεων και αντιμετώπισηΣ. Σταυριανός & Λ. Τσελώνη

Οι κατακλίσεις αποτελούν συχνό πρόβλημα στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), και νομίζω ότι είναι επιβεβλημένη η σωστή και πλήρης εκπαίδευση του Γενικού Ιατρού στο θέμα αυτό. Τα έλκη κατάκλισης είναι εντοπισμένες εστίες ιστικής νέκρωσης ως συνέπεια παρατεταμένης πίεσης μεταξύ μιας οστέινης προεξοχής και μίας άλλης εξωτερικής επιφάνειας. Απασχολούν την ιατρική κοινότητα εδώ και χιλιάδες χρόνια (ευρήματα σε Αιγυπτιακές μούμιες κ.α.) και το ετήσιο κόστος της αντιμετώπισής τους είναι τεράστιο. Οι συνήθεις θέσεις εντόπισης τους είναι η ιεροκοκκυγική χώρα, το ισχιακό κύρτωμα και ο μείζων τροχαντήρας.

Οι παρουσιάσεις ήταν εξαιρετικές, με τη κ. Γκαμάτση και τον κ. Ματζούκα να παρουσιάζουν μαζί τα θέματα τους, τονίζοντας έτσι την ολιστική προσέγγιση του προβλήματος και τους παράγοντες που οδηγούν σε συντηρητική αντιμετώπιση, σε χειρουργική θεραπεία ή σε συνδυασμό των ανωτέρω. Αξίζει να σημειωθεί εδώ και ο ρόλος της πρόληψης και της καταγραφής τον οποίο ανέλυσε με βιωματικό τρόπο ο κ. Φόρογλου, ορμώμενος από τη συμπρωτεύουσα.

Το συγκεκριμένο μάθημα μεταδόθηκε και διαδραστικά στο Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ. (Υπεύθυνος επικοινωνίας: Π. Φόρογλου)

Pressure Ulcers 02

Παθογένεια κατακλίσεων- Συντηρητική αντιμετώπιση – Ε. Γκαμάτση

Pressure Ulcers 03

Καρκινώματα επί κατακλίσεων και ακτινονεκρώσεων και αντιμετώπιση – Σ. Σταυριανός & Λ. Τσελώνη

 

Pressure Ulcer stage 4

Έλκος κατάκλισης 4ου βαθμού
By Essent at English Wikipedia (Transferred from en.wikipedia to Commons.) [Public domain], via Wikimedia Commons

Τα μαθήματα της ΕΕΠΕΑΧ πραγματοποιούνται συνήθως κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα και ώρα 18:00-20:00 στα γραφεία της Εταιρείας: Μέγαρο ΑΤΡΙΝΑ, Κτήριο B, Λ.Κηφισίας 32 – Μαρούσι, 2ος όροφος.

Back To Top